Soorten duiken in Egypte

All

Een van de beste dingen van duiken in Egypte is dat er genoeg variatie is om jou, je buddy en je hele duikgroep tevreden te houden.

Egypte biedt diepe wrakken, ondiepe riffen, onderwaterweiden, archeologische duiken en zo ongeveer alles daartussenin.

 

Laten we eens kijken naar de soorten duiken die je in Egypte kunt doen.

Rifduiken in Egypte

Egypte biedt rifliefhebbers een groot aantal rand- en offshore riffen om uit te kiezen. Omdat de koralen hier gewend zijn aan temperaturen die oplopen tot en zelfs boven de 82 graden uitkomen, hebben ze zich zo aangepast dat de kleuren veel levendiger zijn dan in andere delen van de wereld. Duikers die de Rode Zee voor het eerst bezoeken, merken vaak op hoe kleurrijk het is.

Deze zee is niet alleen een van de warmste ter wereld, maar ook een van de zoutste. Deze unieke omgeving betekent dat er hier zeeleven is dat nergens anders ter wereld te vinden is.

 

Een van die soorten is de Red Sea walkman, zo genoemd omdat hij echt loopt, op alle zes zijn poten. Deels schorpioenvis en deels spinachtige, dit wezen moet je zien om het te geloven.

 

Macroduiken in Egypte

Fans van het macro-leven zullen in de Rode Zee genoeg vinden om hun aandacht en camera’s op te richten. Kleurrijke naaktslakken, zeepaardjes, hengelaarsvissen en de beruchte harlekijngarnalen noemen de Rode Zee allemaal hun thuis.

Als je een heel scherp oog hebt, kun je misschien zelfs de ongelooflijk verlegen luipaardblenny vinden die zich verschuilt achter harde koralen.

 

Muckduikers zullen genieten van het kammen van de zeegrasweiden in Dahab en Marsa Alam op zoek naar allerlei vreemde kleine wezens die zich verstoppen. Pas op voor de spookfluitvis die er precies uitziet als een blad van dood zeegras.

 

Wrakduiken in Egypte

U heeft ongetwijfeld gehoord van de SS Thistlegorm. Dit opmerkelijk goed bewaard gebleven wrak ligt rechtop op 30 meter hoogte, met dank aan het Derde Rijk. In het wrak ontdekken duikers rijen op rijen Norton-motoren, auto’s, legerjeeps en meer.

Andere beroemde wrakken zijn onder meer The Rosalie Moller, The Giannis D en de griezeligste van allemaal, The Salem Express.

 

Maar dit zijn niet de enige wrakken die Egypte te bieden heeft. Vanwege de strategische ligging van het land en het Suezkanaal zijn hier tijdens oorlogstijd menig schip tot zinken gebracht. Veel meer hebben hun einde bereikt op ondergedompelde satellietriffen.

 

Hardnekkige wrakduikers die buiten de gebaande paden willen gaan, kunnen zelfs wrakken vinden die zelden zijn gedoken – als er überhaupt is gedoken.

 

Hoe te duiken in Egypte

Er zijn een paar verschillende manieren om in Egypte te duiken, met een scala aan opties voor elk budget.

Plus, vanwege de diversiteit van de duikplekken, zijn er keuzes die geschikt zijn voor zowel beginners als mensen met wat meer ervaring onder hun loodgordels.

 

Liveaboard duiken in Egypte

Alle bekende liveaboard-bedrijven opereren vanuit Egypte, dus u zult geen moeite hebben om een ​​goede operator te vinden. Als extra bonus zijn veel van deze reizen erg portemonnee-vriendelijk in vergelijking met liveaboardsafari’s in andere delen van de wereld.

 

De reizen vertrekken doorgaans vanuit Sharm el Sheikh, Hurghada, Marsa Alam, Safaga en El Gouna, afhankelijk van de route.

 

Voor duikers die een beetje een uitdaging zoeken, ga naar de riffen die bekend staan ​​als de Brothers, Daedalus en Elphinstone. Deze worden vaak verkend tijdens een 7-daagse safari vanuit Hurghada. Enorme drop-offs, oceanische whitetips die de riffen doorzoeken en het soort schopstromingen die het pelagische leven binnenhalen zijn de calli

ng kaarten van deze reis.

 

Als je op zoek bent naar iets rustigers, probeer dan de route die bekend staat als ‘de noordelijke wrakken en riffen’. Deze reizen vertrekken vanuit Sharm el-Sheikh en nemen de SS Thistlegorm, Abu Nuhas, Ras Mohammed National Park en de Tiran-eilanden in. Houd de scholende hamerhaaien aan de achterkant van Jackson Reef in de gaten.

 

Resortduiken in Egypte

Als je er de voorkeur aan geeft om achterover te leunen, te ontspannen en misschien een paar duiken te maken, dan is Egypte hier ideaal voor. Met honderden prachtige hotels in de buurt van kristalhelder water en prachtige riffen, zul je gemakkelijk een plek vinden die je leuk vindt.

Veel van deze hotels hebben huisriffen of dagboten voor duikers en snorkelaars.

 

Kustduiken in Egypte

Geen fan van boten? Geen probleem! Omdat veel van de 2.000 mijl lange rif van Egypte omzoomd zijn, zijn ze direct vanaf de kust toegankelijk.

De meeste strandhotels hebben duikcentra die zijn uitgerust om kantduiken naar een aantal, zo niet alle, locaties te brengen die per boot bereikbaar zijn.

 

Van de kantduiklocaties is Dahab waarschijnlijk de meest bekende. Met meer dan 20 duikplekken in en rond dit kleine stadje is er meer dan genoeg om je bezig te houden voor een duikvakantie van een week. Duikers worden in oude jeeps en Toyota Hiluxes geladen en naar duikplekken gebracht, waaronder de beruchte en wereldberoemde Blue Hole.

 

Ook populair hier is een duiktrip naar Ras Abu Galum National Park. Om de duikflessen naar de duikstek te krijgen, helpen lokale bedoeïenengidsen duikers bij het laden van hun tanks op kamelen die vervolgens alle uitrusting langs een kustpad dragen. Hoewel dit in eerste instantie misschien klinkt als een toeristische truc, is doorreis per kameel echt de meest efficiënte manier om dit Nationaal Park te bereiken!

 

Speciale uitrusting die u nodig heeft

Er is geen speciale uitrusting vereist om in Egypte te duiken. Houd er rekening mee dat het water het grootste deel van het jaar erg warm is, dus u kunt uw 7 mm-pak thuis laten.

Mocht je toch iets vergeten, dan zul je merken dat duikcentra en retailers goed uitgerust zijn.

 

Mariene leven in Egypte

Door het unieke ecosysteem in de Rode Zee is de biodiversiteit rijk en gevarieerd. Van walvishaaien die aan de oppervlakte zeilen tot doejongs in Marsa Alam die op zeegras kauwen, er is een goede kans om iets buitengewoons te zien tijdens een duiktrip hier.

Alle duikplekken in de Rode Zee worden gekenmerkt door levendige zachte en harde koralen in een veelvoud aan tinten. Dichter bij het oppervlak zijn deze kleuren helderder, maar zelfs op diepte laat het heldere water veel licht het rif bereiken.

 

Wat is er op verschillende diepten te zien?

Voor een groter pelagisch leven moeten duikers naar de zuidelijke delen van de Rode Zee gaan. Hier brengen de diepe riffen en stromingen jagers binnen: oceanische witpunt, zeilvis, gigantische trevally, schooltonijn en meer, die graag in het blauw rondhangen.

Deze kunnen op elke diepte worden gespot en het is niet ongebruikelijk dat een duikgroep tijdens een veiligheidsstop verrast wordt door een walvishaai!

 

Dichter bij het rif zijn populaire vondsten onder meer schildpadden, manta’s, adelaarsroggen, gigantische murenen, enorme Napoleonvissen, grote barracuda’s en enorme honingraatroggen. Nogmaals, deze dieren zijn te vinden binnen de 40 meter lange limiet van recreatief duiken, dus je zult niets missen door ondiep te zijn.

 

Het meeste macro-leven wordt gevonden in ondieper water, boven 65 ft, met uitzondering van de havikvis met lange neus die graag neerstrijkt op gigantische gorgonian-fans op ongeveer 40 ft.

 

Beste tijd om te duiken in Egypte

Voor een groter pelagisch leven moeten duikers naar de zuidelijke delen van de Rode Zee gaan. Hier brengen de diepe riffen en stromingen jagers binnen: oceanische witpunt, zeilvis, gigantische trevally, schooltonijn en meer, die graag in het blauw rondhangen.

Deze kunnen op elke diepte worden gespot en het is niet ongebruikelijk dat een duikgroep tijdens een veiligheidsstop verrast wordt door een walvishaai!

 

Dichter bij het rif zijn populaire vondsten onder meer schildpadden, manta’s, adelaarsroggen, gigantische murenen, enorme Napoleonvissen, grote barracuda’s en enorme honingraatroggen. Nogmaals, deze dieren zijn te vinden binnen de 40 meter limiet van recreatief duiken, dus je zult niets missen door ondiep te zijn.

 

Het meeste macro-leven wordt gevonden in ondieper water, boven de 65 ft, met uitzondering van de havikvis met lange neus die graag neerstrijkt op gigantische gorgonian fans op ongeveer 40 ft.

 

Duikomstandigheden in Egypte

De omstandigheden zijn op de meeste dagen van het jaar in Egypte erg goed om te duiken. De zeeën zijn overwegend kalm, het zicht is goed en er wordt het hele jaar door gedoken.

 

Hierbij moet worden opgemerkt dat de getijdenverandering in de Rode Zee erg laag is, meestal rond de 1 – 1 meter. Hierdoor worden duikomstandigheden niet enorm beïnvloed door getijden.

 

Zichtbaarheid

 

Over het algemeen is de zichtbaarheid in Egypte goed. Duikers kunnen verwachten dat het zicht gemiddeld tussen de 15 en 65 ft ligt. Soms kan het minder zijn, maar na een verandering van wind of getij klaart het normaal gesproken erg snel op.

 

Onthoud echter dat slecht zicht kan worden veroorzaakt door microscopisch kleine wezens zoals plankton. Deze wezens brengen vaak filtervoeders mee, zoals mantaroggen en walvishaaien, dus slecht zicht kan dat zelfs zijn

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *