Leuke weetjes over Egypte – De geboorteplaats van Cleopatra!

archtec
All, Blog Egypte

Wist u dat- Egypte enkele eeuwen geleden anders was dan de meeste andere landen van de wereld: Het land werd geregeerd door vrouwen, onder wie Cleopatra en Hatsjepsoet. Zeker onder het leiderschap van beide vrouwen werd Egypte een van de belangrijkste beschavingen ter wereld, naast andere culturen als Griekenland en China, maar ook Rome en Perzië. Cleopatra en Hatsjepsoet waren toen de eerste vrouwelijke leiders op aarde. Ironisch genoeg heeft het moderne Egypte nog geen vrouwelijke leider.

Gizeh

Wist u dat- Egypte naast de piramiden, Caïro en Alexandrië nog een ander universeel wonder heeft: Gizeh, de oudste stad op aarde.

Mensen

Wist u dat- Egypte ongeveer 83 miljoen mensen telt; het is één van de top 15 meest bevolkte landen ter wereld, vóór Duitsland en Turkije.

Nobelprijs voor Literatuur

Wist u dat- Egypte in de tweede helft van de 20e eeuw een van de eerste Afrikaanse naties was die een Nobelprijs won, samen met Zuid-Afrika en Nigeria. Op 10 december 1988 zorgde Naguib Mahfouz, de populairste schrijver van het land, voor een grote schok toen hij de Nobelprijs voor Literatuur kreeg; de Egyptische schrijver Mahfouz had beroemde romanschrijvers verslagen, waaronder Mario Vargas Llosa (Peru/Spanje) en Kenzaburo Oe (Japan), evenals Octavio Paz (Mexico) en Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Trinidad & Tobago). Geen enkele andere Arabische schrijver had ooit de Zweedse prijs gewonnen.

Verenigde Naties

Wist je dat- Egypte eind 1945 lid werd van de Verenigde Naties

De piramiden van Egypte

Wist u dat- De piramiden van Egypte, uniek onder de wereldwonderen, het enige overgebleven antieke wonder zijn. Maar er is meer! Deze schat staat natuurlijk ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk jaar komen miljoenen bezoekers, van Brazilië en Japan tot New York en Finland, om dit symbool van Egypte over de hele wereld te bekijken. De piramiden werden tussen ca. 2700 en 2500 v. Chr. ontworpen.

1965 Afrikaanse Spelen

Wist u dat- Het nationale team, dat uitkwam onder de naam van de Verenigde Arabische Republiek, in totaal 30 medailles won (17 goud, 10 zilver, 3 brons) en als eerste eindigde in het medailleklassement op de I Afrikaanse Spelen in Congo-Brazzaville.

Egypte & Miss World

Wist u dat- Egypte het derde land ter wereld was dat in 1954 de Miss World-verkiezing won, na Zweden (1951 & 1952) en Frankrijk (1953). Bovendien werd het het eerste en enige Arabische land dat een Miss World-titel kreeg. De Egyptische Miss World Antigone Constanda was ook de eerste Afrikaanse vrouw die een wereldwijde schoonheidswedstrijd won. Vreemd genoeg mogen de schoonheidswedstrijden in verschillende Arabische landen, van Soedan en Iran tot Koeweit, niet worden gehouden. Sinds Constanda’s overwinning is geen enkele andere Egyptische halve finaliste meer geweest.

Beroemde bezoekers

Wist u dat- Egypte in de afgelopen decennia is bezocht door beroemde leiders, waaronder Bill Clinton (president van Amerika), Gro Harlem Brundtland (regeringsleider van Noorwegen), Boris Jeltsin (president van Rusland), en Shimon Peres (premier van Israël).

Anwar Sadat

Wist u dat- Het voormalige staatshoofd van het land, Anwar Sadat, werd altijd gezien als iemand die de betrekkingen tussen Israël en de Arabische staten kon verbeteren. Eind 1978 maakte hij zijn reputatie als een van de meest gerespecteerde vreedzame leiders in de Derde Wereld waar toen hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inzet voor vrede en verzoening in het Midden-Oosten, een gebied dat geteisterd werd door conflicten en oorlogen. Het jaar daarop, op 26 maart 1979, schreven Sadat en Israël’s Eerste Minister Menachen Begin geschiedenis toen beiden een formeel vredesverdrag ondertekenden. Tegelijkertijd knoopte Sadat diplomatieke banden aan met Israël.
Wereldberoemde personen

Wist u dat Boutros Boutros-Ghali eind 1991 werd benoemd tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties; de eerste Afrikaan/Arabier die deze functie bekleedde.

Farid Simaika

Wist u dat- De Egyptische zwemmer Farid Simaika op de Olympische Spelen van 1928 in Nederland een zilveren medaille behaalde bij het platformduiken. Sindsdien heeft geen enkele Afrikaanse duiker meer een medaille gewonnen op de Zomerspelen.

Jehan Sadat

Wist u dat Jehan Sadat, voorvechtster van de rechten van de vrouw, tussen 1970 en 1981 de machtigste First Lady van het Midden-Oosten werd? Zij veranderde zeker de loop van de geschiedenis voor de Egyptische vrouwen toen zij zich ook inzette voor cultuur, onderwijs en andere sociale rechten. In 1980 vertegenwoordigde Sadat het Egyptische regime op de Tweede Wereldvrouwenconferentie in Kopenhagen (Denemarken), waar zij een van de belangrijkste sprekers was, samen met Valentina Tereshkova, een Sovjet kosmonaut. In een interview zei zij: “Emancipatie van vrouwen in Egypte is mijn dierbaarste zaak”. Voor het overige was zij de echtgenote van een van de beroemdste Arabische leiders van de 20e eeuw.

Hollywood

Wist u dat Omar Sharif, geboren in Egypte, een van de bekendste acteurs was in Hollywood in de jaren 1970. Geboren in 1932 in een katholieke familie in Alexandrië, maakte Sharif in 2005 zijn reputatie als “een van de meest opmerkelijke acteurs” waar toen de UNESCO hem een medaille toekende.

Sport

Wist u dat- Het nationale handbalteam werd beroemd toen het in 1993 het wereldkampioenschap voor junioren won, vóór enkele van ‘s werelds beste teams, waaronder Denemarken en Rusland. Deze Olympische sport is een van de populairste in het land.

Alejandro Guevara Onofre: Freelance schrijver. Alejandro is van Italiaanse, Afrikaanse en Peruaanse afkomst. Hij heeft een groot aantal artikelen gepubliceerd over wereldvraagstukken, olympische sporten, landen en toerisme. Zijn volgende essay heet “De Dictator en Alicia Alonso”. Hij is een expert op het gebied van buitenlandse zaken. Alejandro is de eerste auteur die in Latijns-Amerika een encyclopedie van wereldboeken heeft gepubliceerd.

Hij bewondert Frida Kahlo (Mexicaanse schilderes), Jose Gamarra (voormalig voorzitter van het Boliviaanse Olympisch Comité,1970- 1982), Hillary Clinton (ex-First Lady van de USA), en Jimmy Carter (voormalig president van de USA). Alejandro zei: “De persoon die ik het meest bewonder is Jose Gamarra. Hij wijdde zijn professionele en persoonlijke leven aan de sport. Jose heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevordering van het Olympisme in Bolivia – het is een van de armste landen van de Derde Wereld – en Latijns-Amerika. Zijn biografie is interessant”. De sportbeoefenaar die hij het meest bewondert is de Olympische volleybalster Flo Hyman. “Deze Afro-Amerikaanse sportvrouw is mijn idool… “

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *