SCUBA staat voor Self-Contained-Underwater-Breathing-Apparatus en is de laatste jaren populair geworden omdat het spannend is, een sport voor iedereen en omdat de technologie het steeds makkelijker heeft gemaakt.
U herinnert zich waarschijnlijk Jacques Cousteau nog wel, die met zijn prachtige onderwatervideo’s de SCUBA-industrie veel goeds heeft gebracht. Sinds zijn video’s en onderwaterverkenningen is SCUBA-duiken steeds populairder geworden. Op het moment van schrijven (06/2006) telt PADI, ‘s werelds grootste duikorganisatie, meer dan 130.000 duikprofessionals en ongeveer 5300 PADI Duikcentra en Resorts die in 180 landen en gebieden actief zijn.
Waar vind ik een duikcentrum?
De beste plaats om een duikcentrum te vinden is waarschijnlijk op de website van PADI (www.padi.com). Je kunt PADI duikcentra vinden in meer dan 180 landen. Dit betekent dat je er waarschijnlijk wel een bij jou in de buurt zult vinden. Je kunt contact opnemen met de duikschool met je vragen en ze zullen je met alle plezier voorzien van alle informatie die je nodig hebt.
Op vakantie of liever thuis?
Dat hangt er helemaal vanaf wat u wilt gaan doen. Je kunt het zelfs combineren! Het is mogelijk om de theorie en zwembadlessen bij je duikcentrum thuis te doen, en je open water duiken te doen tijdens je favoriete duikvakantie. Dit heet een doorverwijzing, vraag gewoon aan je duikcentrum om het voor je te regelen; meestal hebben ze speciale aanbiedingen voor je. Referrals zijn meestal 12 maanden geldig, dus je kunt er rustig de tijd voor nemen.
Enkele populaire bestemmingen voor SCUBA-duiken zijn de Rode Zee en het Caribisch gebied. Beide bestemmingen bieden heldere en ontspannen omstandigheden en hebben honderden duikcentra om uit te kiezen.
Je kunt duikcursussen vinden op Diving Answers, we verzamelen duikcursussen van over de hele wereld en zetten ze op één pagina… simpel! Het is een makkelijke manier om je eerste duikcursus te vinden en we geven je graag advies op ons forum of per email. Onafhankelijk advies, want wij verkopen zelf geen vakanties of cursussen.
Waar moet je op letten?
Kijk niet alleen naar de prijs, kijk ook naar het contact en de respons die je krijgt van het duikcentrum, praat met je toekomstige instructeur en staf, en stel veel vragen over de cursus, accommodatie, studiemateriaal, examens, prestatie-eisen etc. Duikinstructeurs moeten meer dan genoeg geduld hebben en de meeste instructeurs zijn echt vriendelijke mensen die je graag willen helpen.
Wees niet bang want ze leiden elke dag mensen op. Zoek naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Het is niet belangrijk hoe lang een instructeur al traint of hoeveel studenten hij of zij tot nu toe heeft getraind. Het gaat erom hoeveel moeite, toewijding en liefde hij of zij in zijn of haar werk steekt. Certificeer je liever bij een duikinstructeur die er zeker van is dat je weet wat je doet of ben je alleen maar op zoek naar een brevet? Onthoud: je betaalt voor de cursus, niet voor een brevet.
Ik beloof je een leuk en onvergetelijk avontuur terwijl je voor de eerste keer onder water ademt. Veel plezier!